Hoe maak je een enquĂȘte: Eenvoudige stappen en handige tools

cescriptielatenschrijven

Ben je op zoek naar een eenvoudige manier om effectieve enquĂȘtes te maken? Of het nu voor een schoolproject, zakelijk onderzoek of een persoonlijke peiling is, het maken van een enquĂȘte kan soms een uitdaging zijn. Gelukkig ben je op de juiste plek beland. Op Cescriptielatenschrijven.nl bieden we waardevolle tips en hulpmiddelen om je te begeleiden bij het creĂ«ren van boeiende enquĂȘtes. Of je nu online enquĂȘtes wilt maken, enquĂȘtevragen wilt opstellen of gewoonweg wilt begrijpen wat een enquĂȘte inhoudt, we hebben alle antwoorden die je nodig hebt. Laten we samen ontdekken hoe je enquĂȘtes kunt maken die echt impact hebben.

Hoe maak je een enquĂȘte Eenvoudige stappen en handige tools

Wat is een enquĂȘte?

Een enquĂȘte is als een kompas voor inzicht. Het is een gestructureerde reeks vragen waarmee je gegevens verzamelt, meningen peilt en trends ontdekt. Stel je voor dat je een nieuwe app wilt lanceren. Met een enquĂȘte kun je precies te weten komen welke functies gebruikers willen. Of je nu een marktonderzoek uitvoert, de tevredenheid van klanten meet of gewoon nieuwsgierig bent naar de mening van anderen, enquĂȘtes zijn jouw gids voor waardevolle informatie. Ze helpen je om datagedreven beslissingen te nemen en te groeien. Ontdek hier hoe je effectieve enquĂȘtes maakt!

Een enquĂȘte maken

Wil je snel aan de slag met het maken van enquĂȘtes? Hier zijn enkele snelle opties:

Hoe maak je een enquĂȘte in Google Forms?

Google Forms is een gebruiksvriendelijk platform waarmee je enquĂȘtes kunt maken. Volg deze eenvoudige stappen:

 1. Ga naar Google Forms.
 2. Klik op ‘Nieuwe enquĂȘte’.
 3. Voeg vragen toe door te klikken op het pluspictogram.
 4. Kies uit verschillende vraagtypen, zoals meerkeuze, tekst of schaal.
 5. Pas de enquĂȘte aan met thema’s en achtergronden.
 6. Deel je enquĂȘte met deelnemers en bekijk de resultaten in real-time.

Hoe maak je een enquĂȘte in Word?

Microsoft Word kan ook worden gebruikt voor eenvoudige enquĂȘtes. Volg deze stappen:

 1. Open een nieuw Word-document.
 2. Gebruik tekstvakken om vragen te maken.
 3. Voeg keuzeopties in met behulp van opsommingstekens.
 4. Voeg instructies toe voor deelnemers.
 5. Sla het document op en deel het met je doelgroep.

Hoe maak je een online enquĂȘte?

Online enquĂȘteplatforms zoals SurveyMonkey, Typeform en LimeSurvey bieden krachtige tools voor het maken van enquĂȘtes. Hier zijn de basisstappen:

 1. Meld je aan bij het online enquĂȘteplatform.
 2. CreĂ«er een nieuwe enquĂȘte.
 3. Voeg vragen toe met behulp van de intuĂŻtieve editor.
 4. Pas de enquĂȘte aan met branding en thema’s.
 5. Publiceer de enquĂȘte en deel de link met respondenten.
 6. Bekijk en analyseer de verzamelde gegevens.

Kies de methode die het beste bij je behoeften past en ga aan de slag met het verzamelen van waardevolle informatie!

Tips voor goede enquĂȘtevragen

Bij het opstellen van enquĂȘtevragen is precisie essentieel. Hier zijn enkele waardevolle tips om ervoor te zorgen dat je enquĂȘte effectief is:

SuggestieBeschrijving
Wees specifiekIn plaats van vage vragen, zoals “Hoe tevreden bent u?”, gebruik specifieke schaalvragen zoals “Op een schaal van 1 tot 10, hoe tevreden bent u over onze klantenservice de afgelopen maand?”
Vermijd dubbele negatieStel vragen in positieve bewoordingen, zoals “Eens” in plaats van “Niet oneens”.
Houd het beknoptKorte, heldere vragen zijn gemakkelijker te begrijpen en te beantwoorden.
Gebruik duidelijke taalVermijd vakjargon en technische termen die respondenten mogelijk niet begrijpen.
Test je vragenVoer een pilot-enquĂȘte uit om te controleren of vragen duidelijk zijn en de gewenste informatie opleveren.
Wil je meer leren over het maken van een effectieve enquĂȘte? Bekijk onze video hieronder voor praktische tips en richtlijnen om je enquĂȘtevaardigheden te verbeteren. Leer hoe je duidelijke vragen stelt, de juiste vraagtypen kiest en meer. Klik op de video hieronder om te beginnen met leren.

Soorten enquĂȘtes

EnquĂȘtes zijn veelzijdige instrumenten voor gegevensverzameling. Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten enquĂȘtes en hun doeleinden:

Kwantitatieve enquĂȘte

 • Beschrijving: Kwantitatieve enquĂȘtes zijn gericht op het verzamelen van numerieke gegevens en statistieken. Ze gebruiken gestandaardiseerde vragenlijsten met gesloten vragen, zoals meerkeuzevragen of schaalbeoordelingen.
 • Voorbeeld: Een klanttevredenheidsonderzoek met vragen als “Hoe tevreden bent u op een schaal van 1 tot 5?”

Kwalitatieve enquĂȘte

 • Beschrijving: Kwalitatieve enquĂȘtes richten zich op diepgaande inzichten en meningen. Ze gebruiken open vragen om respondenten aan te moedigen hun gedachten uitgebreid te delen.
 • Voorbeeld: Een interview waarin deelnemers wordt gevraagd naar hun ervaringen met een bepaald product.

Telefonische enquĂȘte

 • Beschrijving: Telefonische enquĂȘtes worden uitgevoerd via telefoongesprekken. Ze zijn geschikt voor directe interactie en diepgaande gesprekken met deelnemers.
 • Voorbeeld: Een politiek peiling door middel van telefonische interviews met kiezers.

Online enquĂȘte

 • Beschrijving: Online enquĂȘtes worden afgenomen via internetplatforms en bereiken een breed publiek. Ze kunnen variĂ«ren van eenvoudige feedbackformulieren tot uitgebreide onderzoeken.
 • Voorbeeld: Een online klanttevredenheidsonderzoek op de website van een bedrijf.

De keuze van het enquĂȘtetype hangt af van je specifieke onderzoeksdoelen en de gewenste gegevens. Elke soort heeft zijn eigen voordelen en toepassingen.

Hoe maak je jouw enquĂȘte op

Het opstellen van jouw enquĂȘte kan een soepele ervaring zijn. Hier is een beknopte handleiding:

 1. Doel bepalen: Definieer het doel van je enquĂȘte. Wil je klantfeedback verzamelen, marktonderzoek doen of meningen peilen?
 2. Vraagtypen kiezen: Kies het juiste vraagtype voor elke informatiebehoefte. Bijvoorbeeld, gebruik meerkeuzevragen voor kwantitatieve gegevens en open vragen voor kwalitatieve inzichten.
 3. Vragen formuleren: Formuleer duidelijke en beknopte vragen. Bijvoorbeeld, “Wat vindt u van onze nieuwe productlijn?” in plaats van vaag “Vertel ons uw gedachten.”
 4. Volgorde plannen: Denk na over de volgorde van je vragen. Begin meestal met eenvoudige, niet-bedreigende vragen om respondenten op hun gemak te stellen.
 5. Testen en aanpassen: Voer een pilot-enquĂȘte uit om te testen. Controleer of de vragen begrijpelijk zijn en de verwachte gegevens opleveren.
 6. Design en branding: Geef je enquĂȘte een aantrekkelijk ontwerp en pas het aan je merk aan.
 7. Verspreiden: Kies de juiste distributiemethoden, zoals e-mail, sociale media of enquĂȘteplatforms.
 8. Resultaten analyseren: Verzamel en analyseer de verzamelde gegevens om inzichten te verkrijgen en beslissingen te ondersteunen.

Met deze stappen kun je een effectieve enquĂȘte opstellen die waardevolle informatie oplevert voor je specifieke behoeften.

EnquĂȘtesoftware

Er zijn verschillende populaire enquĂȘtesoftwareprogramma’s die momenteel beschikbaar zijn en die je kunt gebruiken om enquĂȘtes te maken. Hier zijn enkele van de bekendste opties:

 • SurveyMonkey: SurveyMonkey is een veelgebruikte enquĂȘtesoftware met tal van aanpassingsmogelijkheden en analysetools. Het is geschikt voor zowel eenvoudige als complexe enquĂȘtes.
 • Typeform: Typeform staat bekend om zijn aantrekkelijke en interactieve enquĂȘteformulieren. Het biedt veel ontwerpmogelijkheden en is gebruiksvriendelijk.
 • Google Forms: Google Forms is een gratis optie waarmee je eenvoudige enquĂȘtes kunt maken en delen. Het is handig als je een beperkt budget hebt en geen geavanceerde functies nodig hebt.
 • SurveyGizmo: SurveyGizmo is een krachtig hulpmiddel voor het maken van complexe enquĂȘtes, met uitgebreide analysemogelijkheden. Het is geschikt voor professioneel gebruik.
 • Qualtrics: Qualtrics is een geavanceerd enquĂȘteplatform dat vaak wordt gebruikt voor academisch onderzoek en bedrijfstoepassingen. Het biedt diepgaande analysemogelijkheden en geavanceerde functies.

De keuze voor enquĂȘtesoftware hangt af van je specifieke behoeften, budget en technische vaardigheden. Het is raadzaam om de functies en prijzen van deze tools te vergelijken om degene te vinden die het beste bij jouw project past.

Veelvoorkomende fouten bij enquĂȘtes

Het maken van een effectieve enquĂȘte kan uitdagend zijn, en er zijn enkele veelvoorkomende fouten die je wilt vermijden om waardevolle en betrouwbare gegevens te verzamelen. Hier zijn enkele van deze fouten, samen met hun beschrijving:

FoutBeschrijving
Dubbele negaties in vragenVragen stellen in de negatieve vorm, zoals “Bent u het oneens dat u niet ontevreden bent?”
Te veel vragenOverladen van de enquĂȘte met een overmatig aantal vragen, wat respondenten kan overweldigen.
Onduidelijke taalgebruikHet gebruik van jargon, complexe terminologie of dubbelzinnige bewoording in vragen.
Geen duidelijke doelstellingNiet weten waarom je de enquĂȘte uitvoert en welke specifieke informatie je wilt verzamelen.
Gebrek aan variatie in vraagtypenAlleen gebruik maken van Ă©Ă©n soort vraag, bijvoorbeeld alleen meerkeuzevragen stellen.
Te lange enquĂȘteEen enquĂȘte die te lang duurt om in te vullen, wat respondenten ontmoedigt om deze af te maken.

Het vermijden van deze fouten helpt je om een effectievere enquĂȘte te creĂ«ren en betrouwbare gegevens te verzamelen van je respondenten.

Hoe wij kunnen helpen

Wil je hulp bij het samenstellen van academische en andere verzoeken? Zoek niet verder! Bij Cescriptielatenschrijven.nl staan we klaar om je te ondersteunen in verschillende aspecten van je academische reis. Onze deskundige professionals zijn hier om je te begeleiden en te ondersteunen bij:

 • Het opstellen van onderzoeksvragen
 • Scriptiebegeleiding en -advies
 • Hulp bij literatuuronderzoek
 • Onderzoeksmethodologie
 • En nog veel meer!

Uitbesteden aan professionals is een verstandige keuze als je op zoek bent naar hoogwaardige ondersteuning bij je academische inspanningen. Onze Scriptie experts Nederland staan klaar om je te helpen bij het behalen van je academische doelen. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij je kunnen ondersteunen.

Conclusieve

Nu je hebt geleerd hoe je een enquĂȘte maakt en welke valkuilen je moet vermijden, ben je klaar om aan de slag te gaan. Onthoud dat het maken van een effectieve enquĂȘte een combinatie is van duidelijke vragen, de juiste software en een goed begrip van je doelen. Begin vandaag nog met het verzamelen van waardevolle informatie en inzichten!

Veelgestelde vragen

Hoe lang moet mijn enquĂȘte zijn?

De lengte van je enquĂȘte hangt af van je doelen en de bereidheid van respondenten om de vragen te beantwoorden. Probeer het beknopt te houden, maar zorg ervoor dat je alle benodigde informatie verzamelt.

Wat is het beste enquĂȘteplatform?

Er zijn veel goede enquĂȘteplatforms beschikbaar, waaronder SurveyMonkey, Typeform en Google Forms. Kies degene die het beste bij jouw behoeften past.

Hoe krijg ik meer respondenten voor mijn enquĂȘte?

Deel je enquĂȘte via e-mail, sociale media en andere kanalen. Zorg voor een duidelijke oproep tot actie om mensen aan te moedigen deel te nemen.

Hoe analyseer ik enquĂȘteresultaten?

Gebruik de analysehulpmiddelen van je enquĂȘtesoftware om gegevens te visualiseren en conclusies te trekken. Vaak kun je ook exportopties gebruiken om de resultaten in andere tools te analyseren.

Hoe kan ik de responspercentages verhogen?

Moedig deelnemers aan met beloningen of incentives, en zorg ervoor dat je enquĂȘte duidelijk en relevant is voor de doelgroep.

Emma van Dijk

Emma van Dijk

Hallo allemaal! Ik ben Emma van Dijk, en ik voel me bevoorrecht om mijn passie voor schrijven te delen op cescriptielatenschrijven.nl. Met een liefde voor heldere communicatie en een nieuwsgierigheid naar verschillende onderwerpen, streef ik ernaar om complexe ideeën toegankelijk te maken voor iedereen. Mijn doel is om informatieve artikelen te leveren die niet alleen informeren, maar ook inspireren. Samen met het team werk ik eraan om onze lezers waardevolle inzichten te bieden. Bedankt voor het lezen en blijf geïnformeerd!